Ontmoet Joline Jolink

Met Joline de
toekomst in

Ontmoet Joline Jolink

‘Mode heeft het in zich verandering aan te zwengelen. Met mijn collecties vertel ik verhalen van lokale makers en maakprocessen uit de hele keten: van grondstof naar kledingstuk tot wat er daarna mee gebeurt. Ik bevraag mijn plek in dat systeem in het licht van de grote uitdagingen van deze tijd: ‘Moet ik nog wel grondstoffen onttrekken aan de aarde?’ Of: ‘Moet ik nog wel nieuwe kleding blijven produceren?'

De toekomst is voor mij een plek waar mensen onderdeel zijn van de natuur en haar niet proberen te beheersen, maar van haar leren. Een plek waar we voelen dat we met elkaar verbonden zijn en waar we vanuit samenwerking denken. Deze plek is in 2023 voor mij heel concreet geworden. Om te wonen en te ontwerpen in de natuur verhuisde ik van Rotterdam naar een boerderij met een hectare grond, dieren en een grote schuur in Welsum, Overijssel.
‘Mode heeft het in zich verandering aan te zwengelen.’
Ik neem de tijd. Ik kom met kleine en soms grote veranderingen. Voor mijn collecties werk ik veelal met hergebruikte materialen. De volgende stap is de ontwikkeling van hernieuwbare grondstoffen op ons eigen terrein in Welsum. Denk aan vlas voor linnen, wol en natuurlijke verfpigmenten. Ik verheug me op de samenwerking met partijen in de omgeving. De verhalen van lokale grondstoffen en makers voeg ik toe aan mijn kleding. Ik zie een beeld voor me dat je als drager een relatie aangaat met mijn kleding. Je weet waar het vandaan komt, je draagt het met zorg, je laat het repareren en je geeft het door.
‘De volgende stap is de ontwikkeling van hernieuwbare grondstoffen op ons eigen terrein in Welsum.’
Onze Fashion Farm in Welsum is een plek om het hele proces voor anderen inzichtelijk te maken: van grondstof naar kledingstuk. Er is ruimte om te experimenteren en om mode, natuur en educatie samen te laten komen. De grote, voormalige kuikenschuur staat centraal in alle verbindende plannen. De financiering voor het verbouwen van de schuur hebben we grotendeels via crowdfunding opgehaald, dankzij 399 enthousiaste mensen die willen bijdragen aan ons initiatief om mode en natuur weer te verenigen. Wow!

De verwondering, die ik iedere dag ervaar nu ik woon en werk op een plek waar ik omringd ben door planten, bomen, dieren en zoveel leven, deel ik graag. De cyclus en het herstellend vermogen van de natuur is voor mij een krachtige bron om op te vertrouwen. Het geeft mij rust en een basis om vanuit te ondernemen en te pionieren. Voel het in iedere vezel van mijn kleding, lees het in de verhalen op onze sociale media en website, ervaar het tijdens een bezoek aan de winkel in Rotterdam of tijdens een verblijf in het natuurhuisje op ons erf in Welsum. Neem het mee, maak het je eigen en breng het verder. Word onderdeel van deze toekomst.'