Ontmoet Joline Jolink

Met Joline de
toekomst in

Ontmoet Joline Jolink

‘Met mijn kleding trekt iemand zich iets aan van wat er om ons heen gebeurt,’ dacht ik laatst. Het is een mooie gedachte. De wereld staat op zijn kop. Systemen die niet kloppen, het ogenschijnlijke gemak waarmee we de wereld armer maken, aan grondstoffen, maar ook de verharding tegenover elkaar. Ik vind het ingewikkeld.’

‘Toch ben ik niet pessimistisch over mogelijkheden om het tij te keren. Ik zie mezelf als radar in een systeem dat we allereerst moeten bevragen en vervolgens moeten veranderen. Mode heeft het in zich die verandering aan te zwengelen. Wat mode mensen geeft, zou een positieve invloed kunnen hebben op de wereld. Met mijn werk wil ik mensen inspireren om anders te kijken naar de problemen waar we voor staan. En soms denk ik daar best radicaal over. Moet ik nog wel grondstoffen onttrekken aan de aarde? Moet ik nog wel nieuwe kleding blijven produceren?
‘Mode heeft het in zich die verandering aan te zwengelen. Wat mode mensen geeft, zou een positieve invloed kunnen hebben op de wereld.’

Als ik voel dat ik vastloop in dat soort gedachten ga ik op zoek naar schoonheid. Dat helpt altijd. Het geeft me hoop. Ik kom met kleine en soms grote veranderingen. Op productniveau werk ik veelal met hergebruikte materialen en volg de ontwikkeling van hernieuwbare grondstoffen op de voet. Daarnaast is er een bredere blik. Met mijn kritische team bekijk ik continu of we de juiste afwegingen maken voor de lange termijn. In een wereld waarbij het vooral over geld gaat, is het ongebruikelijk jezelf af te vragen wanneer genoeg genoeg is. Als duurzaam ondernemer wil ik daar een balans in vinden. Eindeloze groei is geen aantrekkelijk doel voor mij.

Het tweedehands dragen van kleding stimuleer ik. Ik wil daar met mijn mode iets aan bijdragen. Als je iets koopt bij ons moet het een toevoeging zijn aan je huidige garderobe. En ook aan eventuele tweedehands aanwinsten. Mijn doel is unieke items te ontwikkelen, die heel lang meegaan. Waarbij de stoffen verantwoord en mooi zijn en het ontwerp goed doordacht. Mocht je er onverhoopt op uitgekeken zijn, of het is je maat niet meer, dan maak je er een ander blij mee. Nieuwe Liefdes (hergebruikte Joline Jolink items) gaan zo hand in hand met nieuwe unieke stukken en andere (tweedehands) kleding van de drager.

‘Jonge mensen waarmee ik me graag omring, zorgen voor energie en laten me inzien dat ik mijn eigen opgelegde regels ook weer los kan laten.’
Ik ga me de komende tijd richten op de toekomst. Ik zie een plek voor me waar experiment, mode, natuur en educatie samenkomen. Jonge mensen waarmee ik me graag omring, zorgen voor energie en laten me inzien dat ik mijn eigen opgelegde regels ook weer los kan laten. In vrijheid ontwerpen is iets waar ik steeds meer naar verlang. Ik voel dat daar de antwoorden liggen op hoe we radicalere keuzes kunnen maken. Daar vraagt de tijd om. Ik wil er zijn voor de mensen die het zich aantrekken.’