Uitvinder van de toekomst

Roua ontwikkelt natuurlijke kleurstoffen en verftechnieken

Uitvinder van de toekomst

Joline: ‘Ik houd mij bezig met de vraag wat het mode-ambacht kan betekenen in een wereld die moet veranderen. Sinds ik me hier meer over uitspreek ontmoet ik vaker mensen die daar ook mee bezig zijn. Het zijn uitvinders van de toekomst, zoals ik het zie. Met hen maak ik stappen naar een volledig gesloten geheel. We voeden elkaar en we voeden de aarde.’
Roua Alhalabi biedt een inspirerend alternatief voor conventionele, vervuilende manieren van textiel verven. Herintroductie van ambacht en waardering voor traditionele kennis zijn daarbij sterke motivaties. Roua experimenteert in haar atelier - een creatieve broedplaats in Amsterdam - met brouwsels van brandnetel, indigo, meekrap, ijzer, avocado of goudsbloem. De kleuren zijn ongelooflijk intens en verrassend.
In een bijzondere co-creatie komen de kwaliteiten van Joline en Roua nu tot een hoogtepunt. Jolines duurzame denim jasjes vormden het uitgangspunt voor Roua om met verfbaden van indigo en meekrap hernieuwde, kleurrijke items te creëren. Ieder stuk is uniek!
Het intense indigoblauw wordt gewonnen uit de bladeren van de Wede plant. Tijdens het verfproces laat indigo een magische kleurverandering zien. Wanneer het kledingstuk ondergedompeld is en uit het vat komt, is het geel/groen. Pas als het reageert met zuurstof verandert het in de prachtige blauwe indigo kleur die we allemaal kennen.
Meekrap is een plant met kleine gele bloemen. De kleur komt echter niet van de bloemen of de bladeren, maar van de wortels. De wortelstokken kunnen tot wel 100 cm de grond insteken. Geduld is wel vereist. Pas na 3 jaar heeft de wortel de kenmerkende roze/rode kleur. Het is een van de meest stabiele natuurlijke kleurstoffen.