Joline's keuze: 100% Nederlands linnen

‘Als we onze kennis en ervaring in elkaar weven en openstaan voor wat er ontstaat, komen we tot nieuwe patronen.’ 

Joline's keuze: 100% Nederlands linnen

Ontmoet Lin, een jasje volledig gemaakt van Nederlands linnen. Lin is biologisch afbreekbaar en kan na het dragen en doorgeven terug de grond in. Zo wordt Lin voeding voor de aarde. Joline neemt je mee in de totstandkoming van Lin.

 

Schoonheid in elke stap

Linnen komt van de vlasplant, een gewas dat koolstof en stikstof opslaat. Vlas is met zijn diepe wortelen heel geschikt voor wisselteelt; het maakt de bodemstructuur luchtig en waterdoorlatend. Boeren verbouwen het om het land gezond te houden voor hun werkelijke oogst. Vlas zelf als waardevolle oogst zien is een belangrijke stap. Daar wilde ik aan bijdragen.
The Linen Project was daar al mee bezig, wist ik. Hun biologisch dynamisch vlas groeide op boerderij de Horsterhof in Duiven. In de zoektocht naar het weer lokaal verbouwen van textiel werd vitale kennis herontdekt en een unieke productieketen in Nederland tot stand gebracht. Dat is een intensief proces. Ik was onder de indruk van het ambacht en raakte geïnspireerd. Er zit een schoonheid in elke stap.
Van vlas naar garen

De volgende stap in de lokale linnenketen was Enschede Textielstad. Annemieke Koster zette zich in om van het garen stof te weven. Zij onderzocht hoe ze dit het beste kon doen op haar machines. Het is geweldig te ervaren hoe zo’n intensieve samenwerking kan leiden tot prachtige, nieuwe, natuurlijke stoffen.
Ontwerpen zonder verspilling

Het patroon van het Lin jasje is zo ontworpen en gesneden dat er niets van het kostbare materiaal verspild wordt. Dat levert een herkenbare plooi op de schouderpartij op. Bovendien gebruikte ik stikgarens en band van biokatoen, waardoor het jasje volledig afbreekbaar is en terug de grond in kan als het is afgedragen. Het materiaal is dan opnieuw voeding voor de aarde.
Voedingsstof voor de toekomst

Tijdens dit bijzondere traject ontdekte ik in de samenwerkingen een metafoor. Als we onze kennis en ervaring in elkaar weven en openstaan voor wat er ontstaat, komen we tot nieuwe patronen. Daarom werk ik zo graag samen met dit soort nieuwe uitvinders!