Joline in gesprek met Dee - danser en model

‘Lange tijd heb ik mijn talent verward met wie ik ben.’

Joline in gesprek met Dee - danser en model

Joline: ‘De ontmoeting met Dee blies me van mijn sokken. Dat ze niet meteen voluit babbelt betekent niet dat Dee niets te vertellen heeft. Integendeel. Dee praat met haar lijf. Haar bewegingen zijn haar stem. En wat een krachtige stem heeft ze. Ik lees haar bewegingen als woorden en ze raken me.’
‘Mijn naam is Diede. Lang heb ik gezocht naar wie ik ben. Eigenlijk ben ik nog steeds zoekend. Ik ben erachter dat ik zowel heel vrouwelijk als heel mannelijk kan zijn. Het ligt aan de dag, aan het uur, de omgeving of aan de mensen om mij heen. Ik voel me vrij omdat ik daar vrij in kan zijn. Daarom vind ik het fijner als mensen mij Dee noemen. Dat voelt voor mij neutraler, als het om gender gaat.
‘Nu ik meer weet over mezelf, ben ik dingen aan het veranderen. Ik ben gaan spelen met mijn kleding en heb mijn haar eraf geschoren.’

Verder praat ik veel met mensen en met mezelf. Het is een lange reis waar ik aan ben begonnen. Ik heb er veel zin in. Voor mij hoeft het geen bestemming te hebben. 

Dans heeft gemaakt wie ik ben. Ik ken geen leven zonder dans. Maar dans heeft mij ook blokkades opgeleverd, waardoor ik even helemaal niet wist wie ik was en wie ik wil zijn. Mensen droegen mij op wat ik moest doen, en ik deed dat. Ik was ontzettend onzeker. Bang voor de hele wereld, ik had geen stem en liet over me heen lopen. Lange tijd heb ik mijn talent verward met wie ik ben. Ik limiteerde mezelf door me als danser te identificeren. Nu is het anders. Dans definieert mij niet meer. Ik ben mens, ik ben Dee.

Kleding is uitdrukken wie je bent. De ene dag voel ik me op een bepaalde manier en dan druk ik dat uit in bepaalde kleding. Een andere dag voel ik me totaal anders en zie ik er anders uit. Als ik een bepaalde outfit aanheb als danser, beweeg ik op een bepaalde manier. In de outfit voel ik hoe ik wil bewegen.

Ik hou van tweedehands kleding, omdat ik iets anders wil dan hetgeen ons continu wordt voorgeschoteld. Ik koop sinds anderhalf jaar eigenlijk alleen maar tweedehands, ook om de aarde niet teveel te belasten. Het is tof dat Joline Jolink het ook aanbiedt.

‘Als je je kwetsbaar opstelt, kan je weinig fout doen. Ik wil mensen een zetje geven om dat ook te doen.’
Doe vooral alles wat jij voelt en wat bij jou resoneert, en trek je niet teveel aan wat anderen daarvan vinden. Blijf luisteren naar je eigen stem ook al is hij soms weg. Dan ontstaan er hele mooie dingen. Als ik het kan, kan iedereen het.